7.8 C
Skopje
Wednesday, February 28, 2024

ВО ЈАНУАРИ ТРИ СПОЕНИ ВИКЕНДИ – во петок последниот неработен ден за годинава, еве кои се неработни денови за следната 2024 година

Ова е воедно и последниот неработен ден за изминатата 2023 година за сите граѓани.

Следната година ја започнуваме веднаш со неработен ден, а тоа е 1 јануари, а деталната листа на сите неработни денови погледнете ја во продолжение:

Согласно со Законот за празниците на Република Македонија (Сл.весник на РМ број 21/98 и 18/07) во 2024 година неработни денови се:

За сите граѓани на РСМ

01 јануари (понеделник), Нова Година,
07 јануари (недела), Божик, првиот ден на Божик според православниот календар, односно 08 јануари (понеделник) е неработен ден,
10 април (среда), Рамазан Бајрам, првиот ден на Рамазан Бајрам,
01 мај (среда), Ден на трудот
06 мај (понеделник), Велигден, вториот ден на Велигден според православниот календар,
24 мај (петок) „Св. Кирил и Методиј“- Ден на сесловенските просветители,
02 август (петок), Ден на Републиката,
8 септември (недела), Ден на независноста, односно 09 септември (понеделник) е неработен ден
11 октомври (петок), Ден на народното востание,
23 октомври (среда), Ден на македонската револуционерна борба
8 декември (недела), “Св. Климент Охридски”, односно 09 декември (понеделник) е неработен ден.
За граѓаните од православна вероисповед

06 јануари (сабота), Бадник, ден пред Божик,
19 јануари (петок), Богојавление (Водици),
03 мај (петок), Велики Петок, петок пред Велигден,
21 јуни (петок), Духовден, петок пред Духовден,
28 август (среда), Успение на Пресвета Богородица (Голема Богородица).
За граѓаните од католичка вероисповед

01 април (понеделник), Велигден, вториот ден на Велигден,
01 ноември (петок), Празникот на сите светци,
25 декември (среда), првиот ден на Божик.
За граѓаните од муслиманска вероисповед

16 јуни (недела), Курбан Бајрам, првиот ден на Курбан Бајрам
За граѓаните припадници на албанската заедница во РСМ

22 ноември (петок), Ден на албанската азбука
За граѓаните припадници на српската заедница во РСМ

27 јануари (сабота), Свети Сава
За граѓаните припадници на ромската заедница во РСМ

08 април (понеделник), Меѓународен ден на Ромите
За граѓаните припадници на влашката заедница во РСМ

23 мај (четврток), Национален ден на Власите
За граѓаните припадници на еврејската заедница во РСМ

12 октомври (сабота), Јом Кипур, првиот ден на Јом Кипур
За граѓаните припадници на бошњачката заедница во РСМ

28 септември (сабота), Меѓународен ден на Бошњаците
За граѓаните припадници на турската заедница во РСМ

21 декември (сабота), Ден на настава на турски јазик

поврзани објави

- Advertisement -
- Advertisement -

Последни објави

- Advertisement -