7.8 C
Skopje
Wednesday, February 28, 2024

Скопје утринава втор најзагаден град во Европа

Скопје утринава се најде на второто место на најзагадени градови во Европа според платформата „IQAir“, која го следи аерозагадувањето во реално време.

Со индекс на квалитетот на воздух од 154, аерозагадувањето во Скопје во моментов е штетно по здравјето, а полош воздух од македонскиот главен град во Европа е регистриран само во Краков, Полска.

Од Европа на првите најлоши позиции се најдоа и Приштина, Вроцлав и Сараево.

Во светски рамки, Скопје во моментов е 13-ти најзагаден град во светот. На прво место е Делхи во Индија.

поврзани објави

- Advertisement -
- Advertisement -

Последни објави

- Advertisement -