12.8 C
Skopje
Monday, May 27, 2024
spot_img

Како редовното решавање на енигматика влијае врз памтењето?

Истражување минатата година потврдило дека редовно решавање на крстозборки, судоку и други енигматики поволно влијае врз способноста на памтењето.

Битно е единствено да го варирате типот на задачата која ја решавата, бидејќи нивниот ефект на мозокот неможе да се спореди со физичка активност.

Потребни се уште истражувања да се утврди дали решавањето на овој тип енигматски задачи штити од појава на сенилни деменции, но секако е добро уште во младоста да почнете со редовно решавање на задачи и вежби за памтење, и оваа навика да ја практикувата и до постари години.

За старите луѓе особено е важно да продолжат да го одржуваат контактот со пријателите и семејството и да читаат и по можност да пишуваат дневник.

Potrebno je još istraživanja da bi se utvrdilo da li zanimacija ovog tipa štiti od pojave senilne demencije, ali je svakako dobro još u mladosti početi sa redovnim zadataka i vežbama pamćenja, i tu naviku pojačati u starijem dobu. Za starije osobe naročito je važno da nastave da održavaju kontakte sa prijateljima i porodicom, da čitaju i po mogućstvu pišu dnevnik.

поврзани објави

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Последни објави