32.8 C
Skopje
Tuesday, July 16, 2024

Трансформација на контролата на границите: Воведување полиграфско тестирање за борба против корупцијата

Во доменот на контролата на границите, безбедност и антикорупциските мерки, во тек е значајна промена на парадигмата. Засегнати страни од различни сектори, вклучително и претставници од релевантни институции, ценети професори, експерти и искусни полиграфи, неодамна се состанаа на клучна дебата. Нивните дискусии се фокусираа на интеграцијата на полиграфско тестирање како клучна мерка за борба против корупцијата, особено на граничните премини. Со воведување на овој предлог, граничната полиција и цариниците ќе бидат предмет на полиграфско тестирање.

Прифаќање на промени: унифициран консензус за полиграфско тестирање
Огромно мнозинство од учесниците на дебатата изразија силна поддршка за предложениот проект. Меѓу нив, Билјана Ивановска, поранешна претседателка на Антикорупциската комисија, недвосмислено ја поддржа иницијативата. Ивановска ги нагласи потенцијалните двојни придобивки: не само што спроведувањето на **полиграфско тестирање** ќе предизвика минимални трошоци, туку може да доведе и до зголемување на приходите на државниот буџет.

Употреба за валидирање Полиграф
Џевдет Хајредини, поранешен министер за финансии, ги повтори чувствата на многумина, признавајќи ги придобивките од примена на полиграфската технологија во контролните механизми. Изразувајќи го своето одобрување, Хајредини ја нагласи неопходноста политичките лидери како Ковачевски и Али Ахмети, да бидат подложни на полиграфски прегледи. Тој ја нагласи сериозноста на оваа препорака, без сарказам или иронија.

Итност во акција

Владимир Пивоваров, националниот координатор за управување со границите, упати јасен повик за брза акција. Истакнувајќи го штетното влијание на корупцијата врз економијата и националната безбедност, Пивоваров ја нагласи итноста од спроведување на полиграфско тестирање на граничните премини. Тој вети дека ќе го забрза формулирањето на сеопфатен извештај, кој треба да биде доставен до Владата до средината на април, со кој се предлагаат измени на Законот за гранично управување.

Пивоваров наведе сеопфатна стратегија, залагајќи се за периодични полиграфски прегледи за поединци кои работат во средини со висок ризик. Тој предложи формирање на посебна институција под законодавен надзор, која ќе се состои од лиценцирани експерти изолирани од надворешно влијание. Истакнувајќи ја потребата од специјализирана легислатива, Пивоваров ја потврди автономијата и интегритетот на институцијата.

Тргнувајќи од неодамнешните извештаи, Пивоваров ги увери засегнатите страни во ефикасноста на полиграфското тестирање, наведувајќи стапки на точност кои се движат од 92% до 97%. Тој ги разјасни последиците за функционерите кои паднале на полиграфски прегледи, нагласувајќи итно разрешување и последователна истрага од страна на јавните обвинители.

Во стремежот за зајакнување на граничната безбедност и борба против корупцијата, интеграцијата на полиграфското тестирање се јавува како клучна стратегија. Со одлучна поддршка од клучните засегнати страни и чувство на итност што го проникнува дискурсот, замислената трансформација ветува дека ќе најави нова ера на интегритет и одговорност во управувањето.

Извор: Канал 5 телевизија

поврзани објави

Последни објави