32.8 C
Skopje
Tuesday, July 16, 2024

Можно ли е? Најскапата куќа на светот: Два часа ви треба за да ја разгледате- ако ви дозволи газдата

Champ de Bataille е најскапиот дом на Земјата.

Но, некако изненадувачки, не е во сопственост на најбогатата личност на светот.

Овој француски замок му припаѓа на Жак Гарсија, дизајнер на ентериер кој го посветил својот живот на неговото реставрирање.

И тој го наполни со најчудниот и најскапиот мебел што можеше да го најде.

Champ de Bataille е стар замок во Нормандија, Франција.

Тој го купил за необјавена сума во 1992 година и ја презел мамутската задача да го реновира.

Досега Гарсија помина 30 години работејќи на замокот.

Домот е раскошно украсен со преку 20.000 предмети во класичен француски стил.

Речиси секое парче е вреден антиквитет, вклучувајќи ги и предметите во сопственост на луѓе како Наполеон и Марија Антоанета.

Тој посвети посебно внимание на градината, која е позната како Версај на Нормандија.

Квадратурата, за која се потребни два часа за целосно истражување, има огромен лавиринт, водопад, тропска стаклена градина и амфитеатар направен од вулканска карпа.

Додека повеќето од нас си седеа дома за време на СОВИД-19, Гарсија презеде малку поголем проект.

Во својата градина изградил „бордел“ во стилот на Плејбој каде што организира диви андерграунд забави.

Некои делови од овој дом се отворени за јавноста, но можеме само да претпоставиме колку соби има вкупно.

Едно нешто што сигурно го знаеме е дека секоја педа од местото е украсена со скапи и бизарни предмети што Гарсија ги собирал низ годините.

Се шпекулира дека тој купува нешто секој ден, што не е тешко да се поверува со оглед на тоа колку се начичкани ѕидовите на ова место.

Она што порано беше затворен базен, сега е двокатна библиотека која содржи 15.000 книги и е обложена со вистински мумии.

Друга соба има препарирани влекачи како крокодили и змии заглавени на таванот.

Гарсија ужива во оброците во минијатурна палата во внатрешноста, изградена од остатоците од индиската палата која се урна во земјотрес.

Јаде седејќи под препариран леопард, со јака обложена со бисер.

Понекогаш Гарсија продава некои од неговите антиквитети за екстра кеш.

Неодамна продаде два свеќници за 130.000 долари и стол за 217.000 долари.

Така, додека самиот дом вреди милиони, неверојатните предмети што ги држи ја зголемуваат неговата вредност на милијарди.

поврзани објави

Последни објави