37.8 C
Skopje
Sunday, July 14, 2024

Пет неистражени гробници: Никој досега не се осмелил да ги отвори најмногу поради легендите што кружат

Пет целосно запечатени, никогаш отворени и никогаш неистражувани гробници:

1. Египетски храм во Лондон

Бројни легенди и гласини се испреплетени околу познатиот египтолог Џозеф Бономи, но еден од нив го привлекува вниманието многу години. Се вели дека при една од неговите бројни посети на египетските пирамиди, тој ја открил тајната на патувањето низ времето.

Пред да умре во 1878 година, тој го пренесе тоа знаење на неговиот таен спонзор Хана Курта. Други гласини велат дека Бономи ги споделил мистичните египетски тајни на војната со Самуел Алфред Ворнер, на експерт за поморско оружје.

Ворнер тврдеше дека смислил невидлива топовна граната, а бил погребан на гробиштата во Бромтон, заедно со Куртојков.

Се претпоставува дека Бономи дизајнирал навистина интересна гробница за него и Ворнер на лондонските гробишта. Клучот за гробницата исчезна одамна, што дополнително ги зајакна гласините дека гробницата е всушност временска машина, барем така тврди авторот на Јутјуб каналот Dark5.

2. Трезорско богатство Б

Храмот Падманабасвами во Индија во светите текстови често се нарекува „Златен храм“. Богатството како што е престол направен од злато и дијаманти сугерира дека уште поголемо богатство е скриено во тајните простории во храмот.

Змејовите издлабени во портите на Нилавара, или свод Б, предупредуваат на многу ужаси и опасности што ги очекуваат сите провалници.

Хинду-астролозите рекоа дека влезот е строго забранет, а највисоките индиски судови исто така забрануваат влез. Проценките од античките 1880-ти велат дека зад таа врата чека богатство вредно повеќе од милијарда долари.

3. Тајната на фараонот

Некои веруваат дека отворањето на гробот на кралот Тутанкамон во 1922 година ја отворило вратата на проклетството на античкиот фараон. Затоа, археолозите сега претпазливо влегуваат во некои од тајните простории откриени по скоро еден век, а во 2015 година беа откриени пукнатини што доведоа до пештерите зад западните и северните sидови на гробот на Тутанкамон.

4. Бесмртност од подземниот свет

Последното место за одмор на кинескиот император Чин Ши Хуанг е сè уште запечатено затоа што археолозите се плашат од некои смртоносни стапици како што се автоматски самострели.

Уште поголем страв е всаден во коските од гласините дека гробницата е исполнета со реки жива кои симулираат околина на гробницата. Сите градители на гробницата биле заробени живи за тајните на градбата никогаш да не излегуваат во јавноста.

Се претпоставува дека гробницата ги крие најголемите богатства на античка Кина, но и резултатите од потрагата на императорот за бесмртност.

5. Тајната на Ацтеките

Античкиот град Теотихуакан крие многу тајни, а не е познато кој го изградил пред Ацтеките да го откријат. Не е познато зошто статуите и зградите покрај Авенијата на мртвите биле намерно уништени. Археолозите дури сега се приближуваат до одговорите на прашањето каде исчезнале поранешните владетели.

Две запечатени врати неодамна беа откриени во тунел под свечената платформа во близина на комплексот Голем храм. Опкружен со коски на ритуално жртвувани деца, постојат сомневања дека кремираните остатоци од Монтезума се скриени зад вратата.

поврзани објави

Последни објави