12.8 C
Skopje
Monday, May 27, 2024
spot_img

Исхрана и слабеење: Почести оброци наместо три големи

Во денешниот свет полн со трендови и разни совети за исхрана, една од најчестите дилеми е – како најдобро да ги организираме нашите оброци заради оптимално здравје и одржување на саканата телесна тежина?

Се верува дека поголемиот број оброци ги подобрува нивоата на липиди во крвта и ја намалува опасноста од срцеви заболувања. Повеќе истражувања посочуваат дека помалите и почести оброци може да значат поголеми придобивки. Имено, според некои стручњаци, повеќе од четири оброци дневно го покачуваат добриот холестерол, поврзан со намалена можност од срцеви заболувања.

Сепак, има и спротивни мислења. И научната теорија за три главни оброци дневно – појадок, ручек и вечера и скоро ништо измеѓу, сѐ уште има свои приврзаници.

Така, друго истражување го спореди влијанието од три оброци на ден со тоа од шест помали, врз телесните масти и чувството на глад. Резултатите говорат: Иако немало значителна разлика во потрошувачката на енергија и губењето телесни масти, испитаниците кои јаделе шест помали оброци имале поголемо чувство на глад.

Според ова, за оние кои сакаат да спречат долгорочно зголемување на телесната тежина, се препорачува појадок и ручек во интервал од пет до шест часа, да се избегнуваат грицки и – најголемиот оброк да биде оној наутро. Исто така, важно е големината на порциите да остане во рамките на дневните потреби за калории.

Иако малите, чести оброци се сметаат за пат кон побрз метаболизам, истражувањата посочуваат дека тие можеби нема да играат клучна улога во зајакнувањето на метаболизмот.

поврзани објави

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Последни објави