12.8 C
Skopje
Monday, May 27, 2024
spot_img

Мисајловски на средби со Туркиш ерлајнс и ТАВ за авиолинија од Македонија до САД и Канада

Мисајловски, како што соопшти Министерството за транспорт и врски, ја образложил потребата од воспоставување ваква авионска линија со цел Република Македонија да има можност директно да се поврзе со прекуоакеанските земји, притоа нагласувајќи ја отворената соработка и партнерскиот однос на македонската Влада кон авиокомпаниите што оперираат во Република Македонија.

Имајќи предвид дека авиокомпанијата Туркиш ерлајнс е една од водечките авио компании во светот, а веќе извесен период оперира од македонските аеродорми, се отвора можност прв пат да се воспостави еден интерконтинентален лет,  што ќе ги задоволи барањата на македонските граѓани од дијспората. Воведувањето на ваков лет, воедно ќе овозможи и зголемување на бројот на патници кои ќе транзитираат низ домашните аеродроми, како и можност аеродормот „Александар Велики” да стане водечки регионален центар, наведуваат од Министерството за транспорт и врски.

Во однос на процедурите и билатерланите договори, укажуваат дека Република Македонија има поптишано спогодби со Канада и САД, како и со трети земји за воспоставување воздушен сообраќај.

– Владата на Република Мкедонија во континуитет инвестира во подобрување на аеродромската инфраструктура и зголемување на капацитетот на авионскиот сообраќај во земјата. Како резултат на таквите политики, авионскиот сообраќај бележи во последните неколку години бележи зголемување преку 100%, се вели во соопштението од Министерството за транспорт и врски.

поврзани објави

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Последни објави