fbpx
19.8 C
Skopje

Програмата на ГЕРБ и ОП: Од судски реформи до зголемување на платите и пензиите

АКТУЕЛНО

Управувачка програма од 21 страница, во која се напишани приоритетите за реализација во текот на целокупното управување. Ова е резултатот од преговорите меѓу ГЕРБ и Обединетите патриоти. Според потпретседателот на патриоти Валери Симеонов тоа е симбол дека двете партии се обединија околу заедничката одлука да ја водат земјата до 2021 година

Меѓу зачуваните приоритети се минимална плата од 650 лв. Образованието и здравството се изведени како стратешки национални приоритети. Продолжување на судските реформи е исто така меѓу договорените точки. Документот започнува со надворешната политика , каде е запишано дека ќе се продолжи цврсто на патот на евроатлантските интеграции. ГЕРБ и патриоти се прогласуваат за зачувување на единството на Европската унија.

Според нив треба да се продлабочи соработката меѓу НАТО и ЕУ. Идните коалициони партнери кои ќе ја предводат владата на Република Бугарија ја споделија потребата од радикални реформи. Пристапувањето на Бугарија кон Шенген исто е приоритет за двете формации. Друга важна точка во управувањето на идната нова влада е Бугарското претседателство на Советот на ЕУ во 2018 година.

Минималната пензија за осигурителен стаж и возраст ќе се зголеми до 180 лв. Од 1 јули 2017 година, а од 1 октомври 2017 година до 200 лв.

„Ако не ги бевме направиле овие компромиси, БСП и ОП не можат да направат, дури и со ВОЛЈА, коалиција. Требаше дa одиме на нови избори во наредните неколку месеци и повторно да се најдеме во иста ситуација, при сите преговори кои течат за Брекзит и се однесуваат на десетици илјади Бугари во странство, миграциски поток, никогаш не биле полоши односите-САД- Русија , Турција е на границата, Македонија е без влада, во Србија и Унгарија секој ден протести, слаба службената влада. Уште месеци без парламент е дури ризично. Почнаа обиди да се менува законодавството во форма во која за ГЕРБ е неприфатливо-да ги оставиме граѓаните во странство без право на глас „, рече водачот на ГЕРБ.

Тој истакна дека има потреба од дејствувачко Народно собрание, бидејќи службената влада „започна со законодавство кое за ГЕРБ е недозволиво – да ги оставиме Бугарите во странство без право на глас“.

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

- Advertisement -