fbpx
25.8 C
Skopje

3 мај – Светски ден на слободата на печатот

АКТУЕЛНО

Слободата на печатот се смета од многумина за една од основните вредности на една демократска држава. За да се гарантира работата на Владата, треба да се обезбеди независноста на управувањето на печатот, како и да бидат гарантирани механизми за заштита од закани од власта. Независноста на информатичката организации се смета за суштината на слободата на печатот, фактор од најголемо значење за нивно правилно функционирање.

Во 1993 година ОН пресуди 3 мај да биде светски ден на слободата на печатот, за да се нагласи потребата од важноста на темата. Одлуката е резултат на Генералната конференција на УНЕСКО, која во резолуција од 1991 година “за промовирање на слободата на печатот во светот” признала дека слободната, плуралистички и независна преса е основен елемент на секое демократско општество.

На денешниот датум меѓународни организации на новинарите и издавачите жртвуваат многу работи, за да бидат информирани луѓето.

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

- Advertisement -