fbpx
29.8 C
Skopje

Џорџ Елиот за зборовите

АКТУЕЛНО

„Нашите зборови имаат крилја, но летаат не таму каде што ние би посакале.“
Џорџ Елиот – е англиската писателка од 19 век, еден од најзначајните романсиери од Викторијанската ера. Нејзиното вистинско име е Мери Ен Еванс. Нејзините романи се одликуваат со чувството на реализам и психолошка длабочина. Користела машки псевдоним, за да биде спокојна, дека нејзините книги  ќе се сфатат сериозно и нема да се сметаат само за романтични приказни. Била во врска со филозофот Џорџ Хенри Луис.

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

- Advertisement -