fbpx
16.8 C
Skopje

13. добродетели според Бенџамин Френклин

АКТУЕЛНО

1. апстиненција . Не јади до прејадување, пиј, но не препивај!

2.  Тишина . Зборувај го само она што ќе биде од корист за другите и за тебе

3. Ред . Секое нешто да се наоѓа на своето место! Секоја работа да си го знае своето време!

4. решителност прави го она што си го решил!

5. штедливост. Не прави други трошоци освен за луѓето и за твое добро!

6. Лежарност Не губи време, биди секогаш зафатен со нешто корисно и оддалечи се од непотребни активности!

7. Искреност.  Расудувај чесно и правично!

8. Правда. Не навредуваај никого, ниту заборавај да му ја посветиш должната почит!

9. Умереноста. Избегнувај ексцеси! Воздржи се од возвраќање на навредите, колку и да мислиш дека е заслужено!

10. Чистота. Никогаш да не трпиш нечистота на телото, облеката и мислите!

11. Спокојство.  Не грижете се од ситници или во случај на обична, неизбежна несреќа!

12. Мудрост. Бидете мудри во вашите одлуки

13. смирение.  Огледајте се на Исус и Сократ

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

- Advertisement -