fbpx
1.8 C
Skopje

Европол: Во ЕУ разбиена мрежа на трговци со луѓе

АКТУЕЛНО

Европската полициска служба (Европол) ја поддржа акцијата за сузбивање на организирани криминални групи, кои се занимавале со трговија со луѓе поради сексуално експлоатирање. Операцијата е спроведена во 22 европски земји, во период меѓу 26 јуни и 2 јули.

Во рамки на операцијата се приведени и уапсени 107 осомничени лица поради трговија со луѓе и илегална миграција, а идентификувани се 910 потенцијални жртви.

Низ полициска соработка, координирана преку Европол, а предводена од Австрија, извршени се проверки на 126.927 лица и 6.363 возила, како и 4.245 локации.

Посебно внимание е посветено на интернетот, преку кој биле убедувани и нудени жртвите на сексуална експлоатација, се наведува во соопштението.

Собраните информации во текот на акцијата овозможиле започнување на 25 нови истраги ширум Европа.

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

- Advertisement -