fbpx
36.8 C
Skopje

СДСМ Дебрца: Советот на општината со декларација да ја потврди изразената волја на граѓаните против регионална депонија

АКТУЕЛНО

„Во врска со предлогот на Градоначалникот на Дебрца за референдумско изјаснување на граѓаните за регионалната депонија и седницата на советот на општина Дебрца, закажана за ден 25.07.2017 година сметаме дека ставот на граѓаните против регионална депонија во Дебрца е кристално јасен и нема потреба да се препроверува на референдум.

Потполно ја разбираме загриженоста на граѓаните на Дебрца и ја поддржуваме секоја форма на изразување на нивното незадоволство, но цениме дека одбраната на еколошка Дебрца треба да оди според логичниот редослед на правни чекори.
На утрешната седница ќе побараме советот на општината, како претставнички орган на граѓаните да ја потврди и спроведе волјата на граѓаните на Дебрца и да го отфрли предложеното решение од Студијата, за Годивје и Дебрца како локација на регионалната депонија.
За таа цел, советниците од СДСМ до Претседателот на советот на општината доставија предлог-Декларација за реафирмирање на стратешката определба на општина Дебрца како подрачје со чиста и заштитена животна и природна средина, сочувани природно наследство, биолошка разновидност и автентичност, еколошка благосостојба и за отфрлање на предложеното решение за Дебрца како локација за изградба и работење на регионална депонија и други постројки за управување со отпад во Југозападниот плански регион .

Ги повикуваме сите советници, по расправата по текстот на Декларацијата, истата едногласно да се донесе, со што советот на општината ќе манифестира надпартиска сплотеност и единство по ова прашање .
Се друго ќе го сметаме за груба политичка манипулација со граѓаните на Дебрца“ се вели во соопштението на СДСМ Дебрца.

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

- Advertisement -