fbpx
-4.2 C
Skopje

Ѓорчев: Во официјалните говори на Пелинце Македонците не беа спомнати

АКТУЕЛНО

Пратеникот од ВМРО-ДПМНЕ Владимир Ѓорчев смета дека годинашниот Илинден е празник на поделени чувства, а во Пелинце, по повод прославата, во официјалните говори, како што изјави, македонскиот народ и Македонците, не беа спомнати.

– На Денот на востанието на македонскиот народ, тука, во Пелинце, ниту еднаш не беше спомнат македонскиот народ, не беа спомнати Македонците. На денот на вториот Илинден од епопејата на народноослободителната борба не беше спомната борбата против фашизмот во официјалните говори, истакна Ѓорчев.

Среќни сме, додаде, за празникот, но исто така и секој Македонец го допира она што во моментов и се случува на Македонија.

– На чествувањето на македонскиот државен празник 2 Август, годинава, за разлика од претходните години, присуствуваат помал број луѓе од Куманово и соседните општини, посочи Ѓорчев.

Според него, Македонија продолжува понатаму, Македонија е секое семејство, секој човек, катче, населба што ја љуби Македонија.

– Илинден е потсетник дека Македонците се борат за своите правдини, дека даваме порака кон сите граѓани на Македонија, дека Македонија не може да биде покорена. Македонија е слободна и сака да го има она што го имаат и другите, не се согласува на помалку, Македонија има свој идентитет, наследство и самобитност и слобода, изјави Ѓорчев.

Одговарајќи на новинарско прашање во кое својство е дојден на Пелинце, како пратеник или како дел од партиска делегација, Ѓорчев рече дека тука е за да оддаде почит на Илинденците, партизаните и на она што се нарекува борба за македонска самобитност и непокор.

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

- Advertisement -