35.8 C
Skopje
Wednesday, June 12, 2024

Во БиХ живеат највисоките луѓе на светот

Во Босна и Херцеговина живеат највисоките луѓе на светот со просечна височина од 177,8 сантиметри. Зад нив се Холанѓаните кои имаат просечна височина од 177,2 сантиметри, а на трето место се Црногоците.

Овие податоци ги објави „Светски атлас“ кој пишува дека височината зависи од генетиката, но и начинот на живот и исхраната на жителите во одредено подрачје.

Листа на земјите во кои жителите се највисоки

БиХ (177,8 см)
Холандија (177,2 см)
Црна Гора (177 см)
Данска (177 см)
Норвешка (175,3 см)
Германија (174,5 см)
Литванија (174,5 см)
Србија (174 см)
Шведска (174 см)
Финска (174 см)

поврзани објави

Последни објави