35.8 C
Skopje
Wednesday, June 12, 2024

На Иран му е одобрен увоз на 130 тони ураниум

Светските сили му од одобрија на Иран увоз од додатни 130 тони ураниум. Заедничката група за пратење на нуклеарниот договор, кој го чинат Иран и Групата 5+1, му одобрила на Техеран купување од додатни 130 тони ураниум на состанокот во Виена, истакна потпаролот на Меѓународната организација за атомска енергија Бехрус Камалванди.

Спрема неговите зборови, Иран и порано купил 220 тони ураниум и сега има вкупно 350 од тој материјал. По нуклеарниот договор на Иран му е забрането да произведува обогатен ураниум, а исто така му е укината економската санкција. На иранците им е дозволен да вршат истражување во добротворни цели.

 

 

поврзани објави

Последни објави