17.8 C
Skopje
Tuesday, April 16, 2024
Платено политичко рекламирање

Локални избори

Обично се согласувам со луцидните (кратки) опсервации на имењакот Лозановски во „Слободен печат“. Овојпат – не. Мислам на оние негови забелешки (текст „Просто како култура“ од 6 октомври) за пуфлата што глумеше министерка за култура и нејзината изјава за „политиката подалеку од културата“. Мислам дека Злате ја потценил пуфлата, особено со реченицата дека „Канческа-Милевска е последната што може да порача такво нешто“. Не, таа е – првата! Зашто во целото нејзино владеење со македонската (не)култура, сосе манипулациите, заедно, немаше ни „п“ од политика. Зашто таа пуфла не ни знае што е тоа „политика во културата“. И не може да знае, и никогаш не знаела. Впрочем, кое беше културното педигре (да не речам биографија) на Канческа-Милевска? Тоа што беше техничка секретарка во Министерството за култура и ги поврзуваше – обично погрешно – надворешните повици со министерскиот кабинет? И за која светлечките копчиња на телефонската тастатура беа вистинска мистерија? Тогаш: за која и каква политика во културата може да говори пуфлата? Таа, се разбира, го слушнала тој збор при нејзините средби со колеги – ееееј, пази, таа била „колега“ со европските културни министри! – на разни билетарални и мултилатерални форуми, ама што фајда од тоа. Таа, сигурен сум, секогаш тој збор го поврзувала со неговата сељачка (да не речам простачка) варијанта на политика еднакво партија. Она за кое што говори и Прибе во неговите извештаи за заробената држава. А во заробена држава не може да има – слободна култура. Уште помалку може да има политика во културата, во нејзиното изворно / сериозно значење!

Затоа, велам, Злате ја преценил, или потценил – како сакате, пуфлата зашто таа може да ни држи лекции токму за тоа како политиката да се држи подалеку од културата. И тоа е умешност, односно умеење, способност, подготвеност, дури посветеност. Тоа е нејзината единствена умешност. И способност. Сигурен сум, барем во позитивните, конструктивните нешта кои што човек ги прави во животот. Се разбира, да нема забуни, говориме за различни видови, или типови политика. Но, јас, и Злате, говориме за културната политика, она што светот го подразбира под државни (владини) програми, регулативи, проекти и активности за поддршка, поттикнување, развој, унапредување … на културата во земјата. Ова, се разбира, за пуфлата е стратосфера, мисловна именка, квадратура на кругот. Тоа нешто беше толку непознато во македонската култура што ни најдобрите трагачи по возбуди од екипата на некогашниот ни Кузман како наш локален Индијана Џонс не ќе можеа да го пронајдат.

Но, ако говориме за онаа политика која што се идентификува со партизацијата во државата, па со тоа и во културата, е тогаш пуфлата ја вбројуваме помеѓу македонските шампиони. Не можам да најдам соодветен пандан помеѓу останатите македонски министри за култура, а богами ги запознав сите. И тоа – добро, многу добро. Можеби еден ден ќе напишам книга: „Сите наши (не)културни министри“! Може да биде добро четиво, и поучно.

Значи, ако говориме за таа „политика“ – која што, сепак, подобро се именува со други називи – тука статусот на пуфлата пропорционално расте како стиропорон врз „белата шампита“ прекривајќи ја секоја разумна и рационална идеја со налудничав превез. Таа политика подобро се идентификува со политикантство (во што, значи, се согласуваме со Злате), партизација, клиентелизам, безочна фаворизација на едни те исти персони … а примерите за истата се мултиплицираа на секоја од нивните таканаречени годишни програми за финансирање на националниот интерес во (не)културата. И само еден пример, од филмот, зашто веќе некако ми тргна со него: благодарејќи на политикантството на пуфлата, само една продуцентка, во изминативе три-четири години, ушиќарила цели 79 милиони денари: 49 веќе земени, а 30 однапред ветени, пред да се распадне режимот! За нов филм, се разбира, како соодветна награда за старите што никој не сака да ги гледа! И тоа се само досега познати средства, а дополнителните ревизии можеби ќе покажат и нови нешта. Некои лабилни да ни биле – национален интерес, а ние не сме знаеле?! И тоа со по два-три филма годишно! И сега, една проста математика вели дека ако за четири години заработите 80тина милиони денари, тоа ви доаѓа по 20 милиони годишно. Солидно, нели?

П.С. Ми тргна некако со овие пост-скриптуми. Ама, ми се јавуваат пријатели, велат: пуфлата на укочената телевизија. Си нашла некој пуфло кој изигрува новинар да ја викне и – глумат дебатна емисија! Ај што пуфлата нема појма што збори, ама на пуфлоно под нос да му принесеш култура ќе мисли дека е нешто од далечната вселена. Важно – дебатираат. Пуфло и пуфла! Да те бог сачува!!! А „цаката“, повторно, е во лабилниот „случај“, зашто сега мора да се организира одбрана, да се оправдаат парите, и криминалите, а нападот е секогаш најдобар за тоа, нели?

Душан Димитров – Livada.mk

поврзани објави

- Advertisement -

Последни објави