5.8 C
Skopje
Thursday, February 22, 2024

Србите сакаат смртна казна

Повеќе од половината од србите ја поддржуваат смртната казна, открива истражување на општественото мислење. Ова го пишува белградскиот весник Srbija Danas.

Истражувањето покажува драстичен раст во поддршката за смртната казна со она од пред 10 години.

Секој четврти граѓанин на Србија е против воведувањето на смртна казна, а 22 % немаат свој став за ова прашање.

Во однос на демографските и други карактеристики на граѓаните се определуваат различни по возраст, образование и место на живеење. Србите над 60. годишна возраст се повеќе “ЗА“ смртна казна. Србите со високо образование гледаат по негативно на смрнтата казна во споредба со оние, кои имаат по нисок степен на образование.

Жителите на Белград се категорично крајната определена највисока казна, додека во други градови смртната казна не се прима толку негативно.

поврзани објави

- Advertisement -
- Advertisement -

Последни објави

- Advertisement -