fbpx
12.8 C
Skopje

Османи: Косово ќе добие целосна поддршка од Македонија на патот кон нивните евроинтеграции

АКТУЕЛНО

Заменик Претседателот на Владата задолжен за европски прашања, Бујар Османи се сретна со Министерката за европска интеграција на Косово, Дурата Хоџа.

На средбата беше потенцирана заложбата на двете земји за европската перспектива на регионот, како и соработка во оваа насока меѓу двете земји. „Македонија и Косово ја имаат истата цел- пристапување во ЕУ. Верувам дека можеме да се поддржиме во процесот на интеграција во ЕУ со континуиран, отворен и конструктивен дијалог“, истакна Османи на почетокот на средбата. Во тој контекст, Вицепремиерот Османи ги понуди искуството и знаењата кои Македонија ги стекна во делот на спроведување на Спогодбата за стабилизација и асоцијација, со директна соработка и експертска помош, нагласувајќи дека Косово ќе ја добие целосната поддршка од стана на Македонија за нивните евроатлантски аспирации.

Двајцата соговорници ја повторија и поздравија иницијативата за одржување заедничка седница на владите на двете земји, во рамките на воспоставените институционални механизми со потпишаниот Договор за соработка во областа на европската интеграција, а беа разгледани и заедничките проекти во рамките на Берлинскиот процес, како и можното воспоставување заедничка царина. Вицепремиерот Османи на средбата потврди и дека се работи на спроведувањето на стратешкиот проект во рамките на ИПА за прекугранична соработка, граничниот премин Белановце- Станчиќ, и подвлече дека ќе стори сè што е во рамките на неговите надлежности како НИПАК за навремено завршување на сите постапки, за што побара заложба и од косовската страна.

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

- Advertisement -