fbpx
6.8 C
Skopje

Продолжува расправата за законот за употреба на јазиците

АКТУЕЛНО

Пратениците денеска ќе ја продолжат расправата за Предлог-законот за употреба на јазиците, во прво читање. Дебатата на 15-та собраниска седница за овој закон беше прекината пред почетокот на кампањата за локалните избори.  Со законот се предвидува во сите органи на државната власт во Република Македонија, централни институции, јавни претпријатија, агенции, дирекции, установи и организации, комисии, правни лица кои вршат јавни овластувања согласно закон и други институции, службен јазик покрај македонскиот јазик и неговото писмо да биде и јазикот што го зборуваат 20 проценти од граѓаните на Република Македонија и неговото писмо, (албански јазик). Во расправата по првото читање на законот за збор беа пријавени шеесетина пратеници.

 

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

- Advertisement -