30.8 C
Skopje
Thursday, June 20, 2024

Тереза Меј со остри критики кон Москва

Британската премиерка Тереза ​​Меј ја обвини директно Русија во мешање во изборниот процес и вршење на кибершпионаж против странски држави со цел “диверзија во слободните општества”.

За време на гала вечера организирана од градоначалникот на Лондон, Меј соопшти дека властите во Русија “шират лажни приказни со кои се обидуваат да предизвикаат несогласувања меѓу земјите од Западот”.

“Знаеме што правите и нема да успеете. Вие ја потценувате отпорноста на нашите демократии, трајната привлечност на слободните и отворени општества, како и ангажманот на западните нации кон сојузите, кои не обединуваат”, рече Тереза ​​Меј.

Нејзината позиција доаѓа само еден месец пред планираната посета на министерот за надворешни работи, Борис Џонсон, во Русија.

“Русија може да биде вреден партнер на Западот, но само ако ги почитува правилата. Русија постојано го нарушува националниот воздушен простор на неколку европски земји, додека во исто време активира отпорна кампања за кибершпионажа и турбуленција”, рече таа.

“Ќе взeмем потребните мерки за да се спротивставиме на активностите на Русија. Но, тоа не е насоката во која сакаме да одиме. Тоа не е линкот кој сакаме да имаме со Русија. Не сакаме да се враќаме на Студената војна или да се наоѓаме во состојба на постојана опозиција “, додаде британската премиерка.

поврзани објави

Последни објави