35.8 C
Skopje
Wednesday, June 12, 2024

Мадрид ја обвини Москва за вмешаност во каталонскиот референдум

Официјален Мадрид тврди дека одредени групи од Русија ги искористиле социјалните мрежи за организирање на каталонскиот референдум за независност со цел да ги дестабилизираат Шпанија и Европската унија. Откриена е серија од лажни профили, од кои 50% биле од Русија, а 30% од Венецуела. Официјална Москва, а и претставниците на каталонската власт негираат каква било соработка околу референдумот.

„Голема активност беше насочена од руската територија. Потенцирам: од руска територија што не значи дека биле од владата на Русија. Постојат организации од јавниот или привантиот сектор, кои сакаат да интервернираат во националната политика и да создадат нестабилност во Европа“, изјави Марија Долорес де Коспедал, министерка за одбрана на Шпанија.

И дел од раководството на НАТО, чијашто членка е Шпанија, верува дека постои руска стратегија за дезинформирање со цел да го уништи единството на Западот, особено на Европската унија којашто воведе санкции поради анектирањето на Крим.

поврзани објави

Последни објави