Sun. Sep 24th, 2023

Од земја која беше во лоши односи со сите пет соседи, Македонија веќе стана пријател на сите во регионот. Ова го изјави македонскиот премиер Зоран Заев во ексклузивното интервју за утринската програма на БТВ “Тази Сутрин”. Тој истакна дека “ние сме дел од Европа, а не од Африка” и веќе ги почитуваме демократските принципи и човековите права. Меѓу нив е и правото на самоопределување, вклучувајќи ги и оние кои се чувствуваат како Бугари.

Тој истакна дека Македонија има вековна своја приказна, но правото на самоопределување е демократско и универзално за секој граѓанин. Затоа нема опасност некој да биде избркан од работа или да отиде во затвор доколку тврди дека е Бугарин.

“Буквално пред 7 до 8 години имавме големи расправии со сите пет наши соседи. Со Албанија и Косово денес работиме совршено. Со Србија, секојдневно напредуваме се повеќе и повеќе. Со Бугарија, станавме не само пријатели, туку и сојузници. Ние градиме одлично пријателство со Грција. Постои политички проблем што треба да се реши “, рече Заев.

Заев одговори и на тврдењата дека предал татковината со потпишувањето на Договорот за добрососедство: “ја предадов изолираната Македонија во името на европска Македонија.

Заев во утринската програма „Тази Сутрин“
Заев во утринската програма на БТВ „Тази Сутрин“

Македонскиот премиер истакна дека секој историчар има право да ги толкува минатите настани, но “кога го прашале Самуил каков е, не рекол” Бугарин “или” Македонец “, рекол дека е син на Господ”. Според него, сепак “фашизмот е поврзан со луѓе, а не со народи” и затоа формулацијата “бугарски фашистички окупатор” исчезнала прво од спомен плоча во Струмица а веќе ќе ги напушти и музеите и учебниците.

Заев призна дека не му се допаѓа центарот на Скопје: “Самиот проект е симбол на корупција. Во време на голема криза во Европа и Македонија, околу 700 милиони евра се потрошени без одговорност. Сега го усвојуваме буџетот за 2018 година, во кој сè уште мораме да го плаќаме истио тој проект. Сите современи земји градат убави современи објекти, а во Македонија повторно се гради барок – тоа беше симбол на период на заостанување”.

По повод крвавите судири во парламентот во Скопје во април и скандалите од времето на претходната власт, Заев беше категоричен дека веќе во судот не само влегуваат обвиненија, но и се издаваат пресуди. “Народот ни е малку нестрплив, но Зоран Заев нема да работи како Никола Груевски и да влијае на судиите”, истакна премиерот.

Според него неговиот претходник треба да се соочи со правдата, ако бидат откриени доволно докази за злоупотреби: “Премиерот треба да работи со опозицијата, со граѓанските организации, но најважна е правдата. “.

Според него, законските измени за двојазичноста ќе овозможат поширока употреба на албанскиот  јазик, но македонскиот јазик ќе остане главен. Целта – економскиот развој на земјата да се движи напред. Во 2020 или 2021 година во Македонија ќе се оддржи попис, и Бугарите ќе можат да се идентификуваат како такви.

By kiko

Leave a Reply

Your email address will not be published.