fbpx
11.8 C
Skopje

Британските банки ќе бидат ограничени во правењето бизнис на територијата на ЕУ, после Brexit

АКТУЕЛНО

Британските банки ќе го изгубат правото да прават бизнис во Европската унија по Брекит. Ова го најави шефот на финансиските активности на Унијата, Мишел Барние. Во денешното обраќање од Брисел, Барние потврди дека “Брекзит треба да значи Брекзит” во сите односи и не може и да станува збор одредени индустрии да останат дел од единствениот пазар, бидејќи се работи за “пакет од четири неделиви слободи, општи правила, институции и структури “.
“Банките ќе го изгубат својот т.н.” финансиски пасош “во ЕУ. Тоа им овозможува да ги нудат своите услуги на пазарот од 500 милиони потрошувачи и 22 милиони бизниси ширум Европа “, рече тој. Веќе стана јасно дека освен банките, и производството на автомобили ќе настрада по “Брекзит”, бидејќи многу големи компании веќе го почнаа своето повлекување од Лондон.

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

- Advertisement -