fbpx
11.8 C
Skopje

Светот, што избравме да не го замислуваме

АКТУЕЛНО

Замислете си свет без граници.

Без рај, без пекол, без воинствени религии и држави. Свет без алчност и глад, нема сила на влијание. Џон Ленон го замисли.

Музикантот се бори против војната на САД во Виетнам, против британско влијание во Ирланд, против смртната казна, расизмот итн итн.. Тој е активст и верува, дека доброто во светот во крајна сметка ќе победи. И ги изразува сите свои тези во Imagine.

Таму тој ги натерува луѓето да си замислат еден утопичен свет, во кој доброто е победоносно.

И денес, речиси 50 гдини следејќи го натписот на Imagine и 37 години од убиството на Џон Ленон, таквата идеја за свет без војна остана просто желба.

Вистината е дека ако погледнеме во историјата, ние во моментов живееме во едно од најмирните и спокојни времиња, барем во однос на бројот на жртвите.. Сепак, светот е раздиран од многу локални воени конфликти, политички тензии, нуклеарна програма на Северна Кореја итн.

Меѓународниот скандал околу американското признавање на Ерусалим како главен град на Израел е најдобриот пример за тоа како светот во моментот е радикално спротивен на идеите на Џон Ленон.

Од 2011 година беснее граѓанска војна во Сирија, која стана една своевидна светска војна. Во неа има над повеќе 340 илјади смртни случаи. Ирак се уште се опоравува, но мноштвото армии на територијата на земјата дефинитивно не се знак за стабилизирање на ситуацијата во регионот, особено во услови на продолжување на желбата на курдите да имаат своја држава.

И не само во тие земји. Само во регионот на Блискиот Исток и Северна Африка воени судири има уште во Јемен, Либија, Авганистан, итн.. Кон нив можеме да додадеме и голем број африкански држави, картелите во Јужна Америка.

Можеме да погледнеме кон Соединетите Американски Држави, каде што во 1971 година Џон Ленон ја снимил својата позната песна. Општеството таму не е толку одвоено од Граѓанската војна. Периодичните масовни напади со огнено оружје сега нешто, кое е повеќе очекувано отколку шокантно.

Истото, за жал, може да се каже за терористичките напади во Европа. Миграцискиот бран во 2013 го потресе Стариот континент до таква мера што почнаа да се појавуваат сите оние заборавени, маскирани и добро поставени прашања кои требаше да исчезнат.

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

- Advertisement -