35.8 C
Skopje
Wednesday, June 12, 2024

Платата пристигна: Во Финска започна еден од најлудите социјални експерименти во историјата

Во Финска започна исплатата на основоната месечна заработувачка од 560 евра, како дел од друштвен експерименти, со која се намалува сиромаштијата и се зголемува вработеноста.

Како што пренесува новинската агенција Ројтерс, овој пилот проекти ќе трае 2 години, а Финска е првата земја во Европа која го воведе овој проект. Минатата недела 2000 случајно изберени невработени Финци добија 560 евра, а во тек е исплатата  на останатите невработени.

Директорката на програмата на агенцијата КЕЛА, која е надлежна за социјални прашања во земјата, Марјука Турунен изјави дека сите невработени ќе добијат пари без оглед на се.

”Mожат да останат дом на своите кревети и ништо да не работат доколку им е доволен основниот приход. Но тие можат и да имат работа со скратено работно време или да засноваат сопствен бизнис”- се изјазни таа за Ројтерс.

 

поврзани објави

Последни објави