27.8 C
Skopje
Wednesday, June 12, 2024

Поради Брегзит, местото на Британија на светската сцена полека исчезнува

Велика Британија располага со голем број на стратешките алатки кои малку држави ги поседуваат, вклучувајќи глобално мобилна и експериментална воена сила и нуклеарни сили за одмазда. Како камен-темелник на НАТО и Г-7 и една од петте постојани членки на Советот за безбедност на ОН, Велика Британија очигледно вежба несразмерно влијание и на двата брега на Атлантскиот Океан.

 

Штета, но работите се менуваат. Неколку неодамнешни настани покажуваат како Брегзит има влијание врз британската надворешна политика. Во јуни, Велика Британија изгубила понижувачко гласање за Генералното собрание на ОН за островите Чагос. Лондон се обиде да ги блокира напорите на Маурициус за спорот околу островите да го доведе до Меѓународниот суд на правдата (МСП). Во еден застрашувачки чекор кој би бил незамислив пред 18 месеци, неколку партнери од ЕУ и НАТО избраа да апстинираат наместо да ја поддржат Велика Британија.

поврзани објави

Последни објави