Моноги бананата, што во превод значи „неверојатна“ е најновиот изум на јапонските земјоделци, кои одгледуваат банани кои имаат кора која се јаде и наместо вообичаените две години, тие растат за четири месеци.

Јапонските земјоделци ги одгледуваат овие банани, благодарејќи на изумот со кој со помош на ДНК метода се имитира леденото доба. Методата подразбира замрзнување и одмрзнување, при тоа одново создавајќи темератури и услови за раст кои постоеле во леденото доба. Поради тоа, бананите не само што можат цели да се јадат, туку се и многу послатки од нормалните.

Моноги бананите се достапни во мали количини, па секоја недела се распродаваат во регионалната продавница Тенманиа Окајама иако се доста скапи, односно се продава по шест долари една.