Fri. Sep 22nd, 2023

Арамии ограбиле две црковни ѕвона изработени од месинг, кои заедно тежеле 140 килограми и биле сместени на камбанаријата во манастирскиот комплекс „Свети Пантелејмон“ во кочанското село Пантелеј.

Кражбата била извршена во периодот од 20 до 21 јануари, а случајот во кочанската полиција вчера бил пријавен од страна на домаќинот на црквата.

Двете ѕвона имаат огромна вредност, ако се знае дека датираат од 1871. година, кога всушност и била изградена црквата „Свети Пантелејмон“. МВР работи на расчистување на случајот.

By kiko

Leave a Reply

Your email address will not be published.