12.8 C
Skopje
Thursday, May 23, 2024
spot_img

Почина еден од креаторите на популарната видео игра „Пек-Мен“

Еден од креаторите на популарната видео игра „Пек-Мен“, Масаја Накамура, при својата 91 година, ја загуби битката со животот.

Накамура во текот на 1955. година ја оформува компанијата „Бандај Намко“, а потоа ја креира и видео играта „Пек-Мен“ која во продажба излегува дури во 1980 година.

Оваа игра е запишена и во рекордите на Гинис, како најуспешна видео игра во светот. Идејата за оваа игра доаѓа од изгледот на пица, одкако од неа ќе биде одтргнато парче. Според информациите оваа игра е играна повеќе од 10 милијарни пати.

поврзани објави

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Последни објави