Sun. Sep 24th, 2023

Врховниот суд на САД по смртта на судијата Антонин Скалиа има едно испразнето место

Американскиот претседател Доналд Трамп кажа дека тој утре ќе го објави името на номинацијата за член на Врховниот суд на САД.

По смртта на Антонин Скалиа кој служеше 30 години, во осум члениот суд има едно испразнето место.

Поранешниот претседател Барак Обама го номинираше апелациониот судија Мерик Гарленд за функцијата, но Сенатот под контрола на републиканците одби да го разгледа предлогот, велејќи дека следниот претседател треба да ја направи номинацијата.

Трамп разгледуваше неколку предлози за испразнетото место.

Медиумските извештаи велат дека меѓу фаворитите се неколку конзервативни судии, како Неил Горсуч, Томас Хардиман и Вилијам Прајор.

Leave a Reply

Your email address will not be published.