fbpx
-4.2 C
Skopje

Претседателот Румен Радев: Поставив директно прашање за компензациите на тракиските бегалци пред претседателот на соседна Турција

АКТУЕЛНО

Веќе поставив директно прашање за компензациите на тракиските бегалци пред претседателот на соседна Турција. Ова го кажа претседателот Румен Радев во својот говор на историската местност Петрова нива, каде се одбележа 115-ата годишнина од Илинденско Преображенското востание.

Одново на Странджа ечи револуционерната химна, за да не потсети на славната и трагична 1903 г. Тука на легендарното тракиско поле нашите предци вперија поглед кон слободата и достоинството, водени од вербата да дадат свој придонес, изјави претседателот Радев.

“Тракииските делегати го поддржа решението во Македонија за кревање на востание. Дејците на 7-от востанички округ јасно покажаа, дека 20 дневната слобода на Одринско ќе има исклучително висока цена, но немаше сила, која ќе ги оддалечи од нивната верба во каузата за слобода и единство.

Востанието е крваво – едновремено дејствувааше куршумот, огнот, ножот и бесилката, како што пишува во пишувањата на Христо Силљанов: Огновите на Тракија голтаат илјадници животи и човечки судбини. Илјадници бугари се простуваат со својот роден крај и стануваат бегалци, стремејќи се кон слободна Бугарија. Веќе поставив директно прашање за компензациите за тракиските бегалци пред претедателот на соседна Турција. Ќе продолжам да барам јасен одговор и при секој слуај, кога историските факти ќе бидат ставени под сомнение, вели Радев.

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

- Advertisement -