Fri. Sep 22nd, 2023

Иран во текот на недела изведе тестирање на балистички проектил, првпат откако Доналд Трамп кој инаку е жесток критичар на оваа држава, стана претседател.

Тестираниот проектил според американските воени аналитичари бил со среден домет и дека истите не биле успешни. Проектилот експлодирал откако поминал само неколку километри, без опасност за САД и нивните сојузници во регионот.

Жестоко на ова реагираше и Израел, односно нивниот премиер Бењамин Нетаниаху кој изјави дека ова тестирање е класичен пример за кршење на резулуцијата за Поголема сигурост на УН со член 2231 според која Иран не смее да превзима никакви активности поврзани со балистички проектири кои се дизајнирани за носење на нуклеарно оружје.

 

By s.s.

Leave a Reply

Your email address will not be published.