Sun. Oct 1st, 2023

Германски трупи на војници, со голем број тенкови и други оклопни возила утрово се упатија кон Литванија со цел да би се зголемило присуството на НАТО во оваа источно-европска држава, членка на Алијансата.

Од германската војски соопштија дека се испратени се 36 возила, вклучувајќи и оклопни борбени возила од тимот „боксер“ кои беа товарени на воз кој ќе се упати во литванскиот град Рукли.

Покрај во Литванија, борбени трупи предводени од Канада, Велика Британија и САД ќе бидат стационирани и во Послска,  Латвија и Естонија.

By s.s.

Leave a Reply

Your email address will not be published.