fbpx
-1.2 C
Skopje

ВИДЕО: Врата на пеколот, кратер во Туркменистан непрекинато гори веќе 40 години

АКТУЕЛНО

Во кратерот во пустината во Туркменистан, Дервезе веќе непрекинато гори вечната врата. Кај народот познато како “Врата на пеколот“ настанал во 1971, но до денес не е утврдено точно на кој начин.

Се претпоставува дека геолозите при бушење за пронаоѓање на нафта и гас наишле на шуплина под земјата исполнета со гас. Тлото се срушило и настанал кратер длабок 20 метри и широк 60 метри. Така метанот непрекинато излева надвор.

Одлучено е гасот да се запали, бидејќи метанот е штетен по околината и би можел штетно да влијае на глобално ниво. Иако се очекуваше оганот дека брзо ќе згасне, сепак ток гори повеќе од 40 години и предизвикува струење на врел воздух.

 

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

- Advertisement -