30.8 C
Skopje
Saturday, June 15, 2024

Планирајте го оброкот, да избегнете срцев или мозочен удар

Американското здружение за здравје на срцето (АНА) истакна дека оброкот и меѓуоброкот е пожелно да се планира однапред, па тоа може да придонесе за помал ризик од заболување од кардиоваскуларните болести.

„Битно е да мислиме што јадеме, но исто така, важно е што и во кој тек од денот јадеме“, вели Мари-Пјер Сен-Онж, нутриционист и научник на њујоршкиот Универзитет Колумбија.

Доколку консумирате обилен оброк со повеќе калории наутро, а помалку храна навечер, ќе донесе до намалување на ризокот за опасност од срцев или пак мозочен удар, како и од различни кадриоваскуларни болести.

Внатрешниот часовник на организмот е многу важен, поради тоа е битно што ќе се јаде особено навечер, бидејќи во текот на ноќта не се преработуваат шеќерите, а токму тие придонесуваат за ризик од дебелеење и срцеви заболувања.

поврзани објави

Последни објави