Sun. Oct 1st, 2023

Николас Сакрози, поранешниот претседател на Франција, ќе се појави пред суд и ќе сед седне на обвинитела клупа во судски процес против него за нелегално финансирање на неговата изборна кампања во 2012 година.

Исто така, уште 13 лица ќе бидат изведени пред суд поради аферата, која вклучува обвиненија за прекумерно трошење и собирање на пари за кампањата на нелегален начин.

Саркози се соочува со обвинение дека неговата партија ги фалсификувала сметките за да сокрие 22,5 милиони евра од трошоците за кампањата за претседателските избори во 2012 година.

By s.s.

Leave a Reply

Your email address will not be published.