Песна од малата битолчанка Фотина Наумоска за отец Партениј

0
1
со почит

Со почит кон славењето на Свети Партениј Лампсакиски, чиешто име го носи возљубениот наш Отец

Мил Татко, Ти широко ја отвори вратата на твојата душа, и со љубов и трпение ги поучуваше нашите татковци, мајки, баби и дедовци, како да се борат со искушенијата. Ги поучуваше дека најважни за нив сме ние, нивните деца.

Од мали бебиња твојата Обител нѐ крштеваше со Светиот Дух. Еве сме, растеме и чекориме по духовните дворови кои ти ги отвори за нас.

Твоето вложување ќе остане да сведочи за тебе и за сите идни генерации, кои ќе ја чувствуваат безвременската вредност.

Јас сум една од многуте деца кои растат покрај тебе. Твојот поклон длабоко го спакував во моето срце, а тоа е љубовта за тебе.

На многаја лета!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here