Денес е Благовец: Еве што треба да правиме на овој празник, а посебно жените

0
1

Архангел Гаврил и рече на Дева Марија: “Радувај се, Господ е со тебе, ќе го родиш Синот Божји”. Според Новиот завет, ова е почеток на спасението на луѓето и обновата на материјата.

Луѓето го слават Благословот или Благовец како голема гозба, и може да се слушне дека на овој ден дури и птиците не го прават своето гнездото.

Најмногу го слават жените кои сакаат пород. Неродилките одат во црквите и манастирите. Пред иконите посветени на добрата вест, тие се молат на Пресвета Богородица.

Некогаш млади и стари луѓе оделе на бреговите на реката или поток и ги затвориле очите, фрлајќи камењата во водата.

Кога го фрлале каменот, тие ги покривале ушите со рацете за да не го чујат неговиот пад во водата, изрекувајќи некои бајачки во себе. Ова им овозможува да видат змија во текот на летото.

Според народниот обичај, Благословот се крева рано, дури и на полноќ, или барем во утринските часови, а денот започнува со песната на девојчето.

Во предвечерието на овој ден, девојчињата ќе се соберат суви гранчиња и дрво, од кои беше разнесено голем оган, обично на еден рид или селска раскрсница. Мажите и жените беа среќни со огнот, а понекогаш и со младите и постарите. Тоа беше вообичаено за пожар на рана или букара за скок. Се верувало дека кога го преминал овој оган, тој би бил заштитен од гризење змија.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here