New Yorker разговараше со еден од последните луѓе кои биле на кровот на Нотр Дам

0
2
нотр

Веројатно многу луѓе се почувствуваа лошо кога гледаа како Нотр Дам се распаднала како пенкало, пишува Лаурен Колинс за The New Yorker. На насловните на најпознатите француски медиуми можеа да се видат наслови  “La flèche s’est effondrée” (кулата се распадна).

Виктор Хуго напишал за Париз дека е “повеќе замрзнат од вилицата на морското куче, на бакарното небо на вечерта”. Но сега, среде сето ова, има празнини. Стрелката што паѓаше како да укажува на некој вид платежна, на нешто поголемо од обична градежна несреќа.

Сезнајниот интернет пак ни порача да не се грижиме што катедралата е распадната бидејќи катедралите се рушени и повторно градени во текот на целата историја. Но, Парижаните таа вечер не можеа мирно да го гледаат тој пожар, туку беспомошно клечеа на колена и се молеа за спас на катедралата.

Париската епархија неодамна започна обнова на Нотр Дам која чинеше 150 милиони евра и која требаше да трае следните десет години. Фасадата на катедралата беше обновена во 2000 година, но на останатиот дел од нејзината внатрешност му недостасуваше уредување.

Многу работи беа во лоша состојба

На некои места ѕидовите беа во таква лоша состојба што ако ги допрете со прсти, истите ќе почнат да се ронат. Она пак што недостасуваше во други делови беше заменето со иверица и ПВЦ цевки. Оловото капаче на кулата беше напукнато, а водата ја уништуваше внатрешната дрвена конструкција.

Колинс го запознал Баумгартнер на кровот на катедралата. Тој веќе некое време работел на Нотр Дам каде ги расклопувал бакарните статуи на дванаесет апосотоли кои кои архитектот Јуџин Виолет-ле Дук ги поставил околу катедралната кула по 1843 година.

Decaillot i Baumgartner во четвртокот завршија со својата работа на статуите. Се радувале на враќањето во Нотр Дам после неколку недели.

За парижаните, рече Макрон, Нотр Дам беше „епицентарот на животот“. Тој рече дека ќе го обнови и истакна дека ќе се отвори национален фонд за потребата за донации кои ќе бидат за обнова на Црквата.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here