Хитлер само еднаш ја посетил Југославија: Сите во чудење зошто го има одбрaно токму овој град

0
1

Југословенската држава има долга традиција во атифашистичкото движење и борба против Хитлер и нацистите. Водачот на фашистите во текот на војната посетил само еден град во Југославија, и тоа веднаш после окупацијата.

По почетокот на војната појавувањата на Хитлер во јавноста станале вистинска реткост. Германскиот диктатор повеќето од времето го поминувал расправајќи воени стартегии и поради тоа повеќето од времето го минувал во своите штабови.

Доколку одел во посети, тоа во главно биле посети на воени бази, додека јавните настани пред толпа луѓе на улиците, пред истите оние кои му ја донеле славата пред неколку години, станале вистинска реткост.

Посебен „тип“ на посетите на Хитлер биле кратки, ненајавени, во окупираните територии, со цел фирерот, демек спонтано, се појавувал на улиците на некој град, кој е речиси освоен, па на тој начин покажувал колку „многу“ му значел овој град.

Такви биле неговите посети во 1940 година во Белгија, каде се борел во текот на Првата светска војна, како и прошетката низ Париз, кои како несуден ументик, му бил од големо значење.

Посетата на Хитлер на Словенија, единствената држава која ја посетил во Југославија, се уште не се знае нејзината причина, зошто од цела држава Хитлер одбрал баш таму. Го посетил Марибор, вториот град по големина во Словенија, па така станало единственото место кое Хитлер го посетил во Југославија.

Германија ја нападнала Југославија на 6 април 1941 година. Југословенската армија капитулирала на 17 април. Веќе на 26 април Адолф Хитлер ги прошетал улиците на Марибор.

Германскиот диктатор го посети градот, ги прими претставниците на Германците таму, како и командантите на новоформираната окупаторска сила. Организиран е настан во кој настапи хорот на локални девојки, а во дворот пред градскиот двор, ферибот изврши анкета и хитлерјугенд одред.

Според познати податоци, Хитлер ги поканил граѓаните на Марибор да “повторно ја направат оваа земја Германка”.

Илјадници ентузијастички жители на Марибор го придружуваа Хитлеровата заминување, а неговиот придружник, германски дипломат Валтер Хевел, напиша: “Хитлер беше многу среќен. Приемот беше фантастичен!”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here