По оставката на Меј: Какви се сценаријата за Брегзит?

0
2
Фото

Лидерите на ЕУ ја определија крајната дата за Брегзит на 31 октомври, но дадоа индикации дека би можеле да имаат дополнително одложување.

Британскиот премиер Тереза Меј ја најави и својата оставка поради Брегзит. Гласањето за излегување од ЕУ, кој веќе три пати беше отфрлен, беше одложено и според многумина на неопределен период.

Ете некој од можните сценарија за Брегзит:

Непопуларниот договор преговаран со Брисел од Тереза Меј може да биде прекинат со нејзината оставка, бидејќи тврдокорните политичари во Конзервативната партија веруваат дека Лондон прави многу отстапки. Владата планира да го усвои законот за спроведување на договорот за Брезит, пред парламентот да излезе на летен одмор на 20-ти јули.

Првото гласање за нацрт – законот беше закажано за првата недела од јуни, но во четвртокот владата објави дека гласањето ќе биде забавно. Како дел од ова законодавство, Владата им вети на пратениците можност да гласаат за тоа дали да одржат референдум за напуштање на ЕУ.

Засега не е јасно што ќе се случи со законодавството, но се чини дека секој нов лидер ќе се обиде повторно да преговара за тоа.

Брегзит без договор на 31 октомври

Ако нема понатамошно одложување, Велика Британија ќе мора да ја напушти Европската унија на 31 октомври без никаков договор. Ова е сценарио поддржано од партијата на Најџел Фараџ и тврдокорните страни на Конзервативната партија. Но, министерот за финансии Филип Хамонд цврсто се спротивстави и не криеше својата загриженост во врска со “значителните” краткорочни и долгорочни последици од Brexit без договор.

Економистите велат дека хард Brexit може да генерира економски шок и од двете страни на Ла Манш, што може да доведе до сериозни проблеми на граничните премини и да натовари бизнисот со дополнителни трошоци.

Велика Британија има еднострано право да ја напушти ЕУ во секое време со укинување на член 50 – формална процедура за земјите-членки кои сакаат да ја напуштат ЕУ. Но, три години по гласањето за напуштање на Заедницата, суспензијата на Брексит се смета за политичка неможност.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here