11.8 C
Skopje
Sunday, April 14, 2024
Платено политичко рекламирање

Ако Бојко Борисов беше на испит по историја

На отворањето на Економскиот форум во Пловдив Бојко Борисов го спореди Гоце Делчев со Че Гевара. Чудно. Во биографијата на Гоце Делчев ние не наоѓаме никаква карактеристика слична со високиот функционер на кубанската партија.

Коментар на Емилија Милчева: Ако Бојко Борисов бил студент и одговарал на прашања за историјата на национално-ослободителните борби на Бугарите во Македонија и во Одринска Тракија, тој ќе добие двојка поради споредбата на Гоце Делчев со Че Гевара. И тоа ќе стане уште еден “студент-студентски бисер”.

За што точно станува збор? На отворањето на Економскиот форум во Пловдив (26-ти јуни) Бојко Борисов зборуваше на тема за која неколку дена не коментираше. Откако објасни како ГЕРБ го врати порастот на бугарската економија и Бугарија ја обнови темата за Западен Балкан, премиерот, исто така, влијаеше на спорот околу националноста на Гоце Делчев. Прашањето повторно стана актуелно откако бугарската страна не се согласи на заедничко чествување на херојот на датата која ја предложи македонската страна од мешовитата комисија односно на 7 октомври.

Бугарија го отфрли овој предлог бидејќи на тој датум во 1946 година академик Тодор Павлов, член на Бугарската комунистичка партија, ги предадоа остатоците на како што велат, бугарскиот национален херој во Македонија.

“Нашиот херој Гоце Делчев беше повод за коментар во сите правци, па дури и ако се погледнеме во тоа, тоа е тажно, бидејќи тоа е бугарски херој кој сака кој се жртвуваше, кој вети сè за слобода на Македонија. Че Гевара, аргентинец, отиде да се бори за слобода на Куба и умре во трета земја “.

Тоа е како премиерот да ја изрече оваа реченица по наредба на Коминтерната, која веќе скоро педесет години се обидува да помакедончи една група бугари. Борисов звучи како македонскиот претседател Стево Пендаровски, кој изјави дека е “неприкосновена историска вистина” дека Гоце Делчев се идентификувал како Бугарин, но историската вистина е дека тој се борел за македонска држава, а не за слободата на македонските бугари.

Ако Бојко Борисов, Гоце Делчев го споредеше со Че Гевара во комунизмот, ќе го критикуваше режимот не поради величењето на Гоце Делчев, бидејќи тој не му беше важен ниту најмалку важен на режимот, туку заради другарот Гевара.

Образот на некогашната десна рака на лидерот на кубанската револуција и управник на Куба Фидел Кастро, денеска е бренд, обраснат со митологеми за борбата против капитализмот и американскиот империјализам. Пропагандната машина ги пропушта фактите, кои го оцрнија тој лик – мноштвото убиства, извршени по негова наредба, за трговијата со дрога, за неговата арогантност, страст кон луксуз, неговата опсесија за величење. Ништо од карактеристиките на овој човек не откриваме во биографијата на Гоце Делчев напишана од Јаворов, кој бил негов најблисок соработник. Во тоа што го пишувал од прва рака, поетот го цитира Гоце Делчев, кој предупредува да не подлегне на турските прогони и злосторства врз бугарското население во Македонија.

…) Бугарите во Македонија речиси го носат товарот на револуцијата на грб – и тие се потребни за да ја продолжиме нашата борба сè додека не ја достигне својата крајна цел.

(…) Да го исфрлиме целото Турско во анархија, да го разнишаме кралството на султанот од земјата, за да ја направи ситуацијата неподнослива подоцна

Се разбира, друго е, ако имавме нова грчко-турска или некоја српско-турска или конечно бугарско-турска војна; но лошо би и се одолжиле на Бугарија за многубројните нејзини жртви дадени за нас, ако сакаме да ја турнеме боса во пожарот.

Така проповедаше Гоце бидејќи само љубовта кон народот го водеше во секој негов чекор во неговиот бурен живот. Тој сакаше слобода за македонското население, а не за македонската земја.

Јасно е дека договорот меѓу Бугарија и Македонија ќе биде попречен. Тие штотуку започнаа иницијативи за заеднички прослави, а коските на мртвите херои се уште се користат како пропагандни лилјаци. Доколку Северна Македонија и Бугарија имаат заеднички учебници, на историчарите најверојатно ќе им требаат емисари на ОН.

Инаку е чудно како Бојко Борисов се сетил на Че Гевара. Да не има некоја од оние маици со неговиот лик?

Целиот текст (оригинален) можете да го прочитате на следниот линк ОВДЕ

поврзани објави

- Advertisement -

Последни објави