fbpx
22.8 C
Skopje

Дали некогаш ви се случило телото да ви “отскокне” додека спиете – едно нешто мора да знаете

АКТУЕЛНО

Сигурно некогаш ви се случило да заспиете и кога баш ви се чини дека тонете во најубавиот сон, наеднаш вашето тело ќе ве изненади и ќе “одскокне”​ и ќе ве разбуди.

Еве што всушност се случува: Научниците конечно објаснија зошто се случува вакво нешто, кое всушност е многу вообичаено.

Понекогаш се чини дека паѓате од голема височина. Луѓето на различни начини се обидуваат да го објаснат тоа чувство кое сите ние сме го доживеале.

Пред се експертите веруваат дека постои надворешно влијание кое ја зголемува веројатноста на “отскокнување” на телото, како што се на пример кофеинот и тутунот.

Препорачливо е да го испиеме последното кафе неколку часа пред спиење затоа што со тоа може да ја зголемиме шансата за оваа појава.

Некои од експертите тврдат дека овој недостаток всушност се случува и поради недостаток на сон, односно кога сте исцрпени и заспивате пребрзо.

Во првата фаза на заспивање, отчукувањата на срцето и дишењето успоруваат. Понекогаш кога е некој многу уморен овој процес настанува многу брзо, мозокот доаѓа до оваа фаза пребрзо и тоа го збунува.

Тогаш телото брзо реагира со хемикалии, кои предизвикуваат будење со “отскокнување” на телото.

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

- Advertisement -