fbpx
16.8 C
Skopje

12, 6 милиони автомобили во Европа ќе бидат опфатени со новите забрани за бензин и дизел

АКТУЕЛНО

Многу европски градови се обидуваат да воведат забрана за дизелови автомобили односно истите да ги извадат надвор од централните подрачја на градовите. Во 2024 година автомобилите на дизел нема да ви вршат посебно работа во Париз или Мадрид, откако метрополите решијја да стават забрана за користење на автомобил со ова гориво.

Неколку години подоцна автомобилите кои користат дизел ќе бидат забранети и во Барселона, Рим и Лондон. 24 европски градови, во кои живеат 62 милиони луѓе, ќе го забранат дизелот во наредните 10 години. 13 од нив издаваат забрана и за бензинот. На тој начин луѓето нема да имаат посебен избор, па ќе мораат да инвестираат во електромобили или хибриди.

Околу 12,6 милиони автомобили во Европа ќе бидат опфатени со овие ограничувања кои ќе станат факт до 2030. година.

Повеќе вести: Трамп го замени директорот на националното разузнавање Ден Коутс – на неговото место доаѓа Џон Ратклиф од Тексас.

Американскиот претседател Доналд Трамп го замени директорот на националното разузнавање Ден Коутс чии изјави за руските закани по американската безбедност често беа во спротивност со оние на претседателот. На негово место Трамп го номинира Џон Ратклиф од Тексас.

Тој ќе ги координира сите 17 разузнавачки агенции во САД. Трамп на Твитер му заблагодари на Коутс кој на 15 август треба да ја напушти функцијата.

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

- Advertisement -