30.8 C
Skopje
Thursday, July 25, 2024

Фотографијата од атентатот на рускиот амбасадор е прогласена за најдобра

Фотографот од американската ангеција „Асосиејтед прес“, Бурхан Озбиличи победи на конкурсот на  World Press Photo  за фотографијата на турскиот полицаец, антентаторот после убиството на рускиот амбасадор во Анкара.

Неговата серија од фотографии „Атентатот во Труција“ е прогласена за најдобра во категоријата „Spot news- stories“.
На победничката фотографија,  напаѓачот во одело со кравата стои со крената лева рака и испружен показалец додека во десната рака држи усмерен пиштол кон земјата

„ Со оваа фотографија сакам да докажам дека секогаш на светот ќе му биде потребно новинарството“, истакна Озбиличи.

Повеќе од 5 илјади фотографи од 125 земји испратија на конкурс околу 80,400 фотографии.

 

поврзани објави

Последни објави