Колку пари би имале денес ако пред десет години сте инвестирале 1000 долари во акциите на Amazon и Netflix

1
3
Foto Money

Влоговите на берзата се покажа како најефикасен и најефективен начин за зголемување на паричните средства, иако голем процент од луѓето се плашат да се впуштат во такви акции.

Меѓутоа, еднаш кога ќе се надмине тој страв и таа неизвесност, можностите се огромните а ризикот да биде исплатлив. Доволно е да се погледне на случувањата кои ја одбележаа последните десет години.

Имено, веб страница која се бави со финансиски теми „How much“ направи осврт на 2007. година и акциите кои и тогаш биле популарни, како би утврдила колку тогашната инвестиција од 1.000 долари би била вредна денес.

На графиконот подолу, плавите точки се еквивалентни на почетната инвестиција во вредност од 1000 долари, така што се еднакви за секоја компанија.

Розевите ја претставуваат тековната вкупна вредност на една инвестиција, така што тие варираат од компанија до друга компанија. колку е порозев кругот, толку повеќе вреди вашата инвестиција. Ако розевиот круг се вклопува во плавиот круг, значи дека во последните десет години ги имате изгубено вложените пари и дека вашата првобитна инвестиција не ви се исплатела.

Повеќето од наведените компании се покажаа како добро место за инвестирање, бидејќи повеќето компании на табелата бележат значителни придобивки во последните 10 години.

епак, не е сето тоа розово, постојат причини за претпазливост. Имено, за секоја залиха во која се инвестираат пари има шанса за 10 години да изгуби или да се здобијат со вредност. Затоа многу експерти сугерираат дека почетниците во берзанското тргување ги разгледуваат индексните фондови, кои ги чуваат сите акции во индекс, како што е С & П 500, вклучувајќи ги и големите компании како „Епл“, „Мајкрософт“ и „Гугл“ и понуди со ниска стапка обрати.

Ворен Бафет, Марк Кубан и Тони Робинс се согласуваат дека индексните фондови се безбеден облог, особено за новите инвеститори, бидејќи тие флуктуираат со пазарот и остануваат прилично константни и го отстрануваат ризикот.

1 COMMENT

  1. Very useful and interesting. Thankyou for sharing this Great articleWow…I am impressed with the professionalism of your pictures and words! You get an A+Thank you for putting in the explanation of the old and new formula of Pyrex. I can not tell you how many times I have repeated those words when etchall customers call and ask or tell me ” it is not working” thinking it is the etchall.!! When it is the lead content in the glass. You will find it in some wine flutes ….lead crystal. When I get a commission for wedding glasses, I always use the old “toothpick” trick. I devised that after spending time designing, cutting, etching only to find out after washing, nothing was there. Tee..Hee I will ask my customer to look around while I will go into my lab/office and check to see if they etch.So again Lycia, thanks! Your project and tutorial earn a big thumbs up!Barbee!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here