fbpx
34.8 C
Skopje

Парацетамолот го оштетува црниот дроб

АКТУЕЛНО

Парацетамолот е една од најпопуларните таблети против болки во светот и достапна во многу комбинации. Се користи за намалување на температурата и за отстранување на симптомите на настинка и грип.

Сепак бидете внимателни, бидејќи новите студии прикажуваат дека прекумерното конзумирање на парацетамол може да биде фатално за функциите на црниот дроб.

На студиите на кој работеа исражувачи од универзитето во Единбург и Осло и шкотската национална служва за трансфузија покажува дека овој аналгетик предизвикува оштетување на црниот дроб на ниво на цироза и хепатитис. Се смета дека прекумерната конзумација на овој лек е главен виновник за белодробните запаленија.

За повеќето луѓе ширум светот парацетамолот е прв избор, бидејќи е ефтин и ефектен.

 

 

 

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

- Advertisement -