fbpx
18.8 C
Skopje

Тито секогаш избегнуваше еден град во Југославија – погледнете кој и зошто!

АКТУЕЛНО

Јосип Броз Тито, некогашниот лидер на веќе поранешната држава Југославија, за време на својот долгогодишен мандат од секогаш пробувал што е можно да избегне посета на еден град.

Тоа е градот Чачак  каде Тито бил седум пати, но секогаш на минување, на пат кон Ужице. Со намера и плански никогаш не доаѓал во Чачак, а историчарите сметаат дека Тито овој град го сметал за блисок со четничката идеологија.

Иако Чачак е релативно голем град, Тито го избегнувал токму поради оваа причини со оглед што го сметал за „бунтовнички град“, а потврда за тоа е што кога еднаш бил во градот и држел говор, одеднаш снемало струја.

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

- Advertisement -